Caracteristici | |
Forma de prezentare | Pulbere (Faina / Praf) |
Gama | Mann Lake |
Greutate | 19.00000 |
Tip hrana | Proteica |
Unitate de măsură | buc |
Prezentare | |
Modalitate de ambalare | Galeata 18 kg |
Beneficii
Aceasta hrana proteica este special conceputa pentru furajarea familiilor de albine si asigura:
- Marirea pontei matcilor
- Dezvoltarea armonioasa a puietului
- Stimularea glandelor hipofaringiene
- O stare de sanatate imbunatatita pentru albinele adulte
- Formarea corpului gras al albinelor care vor intra la iernare
Avantaje
Ultra Bee contine cea mai mare cantitate de proteine usor digerabile. Se prezinta sub forma de faina cu un continut de 54-60% proteine de inalta calitate, avand cea mai mica valoare reziduala (nu incarca in exces intestinul albinelor), oferind astfel cea mai buna valoare nutritiva. Nu contine produse animale sau polen natural, astfel riscul raspandirii bolilor albinelor prin hrana este redus la zero.
Realizat din cele mai bune ingrediente din SUA, produsul Ultra Bee are un profil complet de aminoacizi, vitamine, lipide si minerale, special echilibrat pentru specia Apis mellifera, esential dezvoltarii armonioase a familiilor de albine sau roilor naturali si artificiali.
1. Administrarea si rezultatele administrarii produsului Ultra Bee la sfarsitul iernii (dupa zborul de curatire) - se face in turte proteice;
Prepararea acestora consta in amestecarea ingredientelor pana la obtinerea unui amestec omogen care va fi portionat. Pentru obtinerea unei cantitati de 15 kg turta, este nevoie de amestecarea urmatoarelor ingrediente:
- 4 kg zahar praf
- 6,5 kg sirop (recomandam folosirea siropului F40 in proportie de 80% si a unui sirop de zahar 3:1 in proportie de 20%)
- 4,5 kg Ultra Bee (cu 54% proteina)
Reglarea consistentei va fi facuta prin adaugarea de zahar praf sau sirop, dupa caz.Se poate amesteca manual sau cu ajutorul unui mixer/malaxor.
Rezultatele administrarii produsului Ultra Bee in turtele de completare si stimulare in timpul iernii sunt:
- Cresterea pontei matcilor
- Generarea unei stari bune de sanatate in familia de albine
- Dezvoltarea armonioasa a puietului
- Stimularea glandelor hipofaringiene
ATENTIONARI:
NU folositi sirop cu 0 (zero) % zaharoza, deoarece va duce la intarirea excesiva a produsului obtinut. Folositi un sirop destinat apiculturii sau un sirop preparat din zahar.
NU administrati produsul in cazul in care albinele nu au facut zborul de curatare
2. Administrarea in timpul primaverii se face in forma uscata.
In perioada de primavara (martie-aprilie - pentru vestul, centrul si estul Europei) cand sursa de polen natural este redusa, se poate administra Ultra Bee ca si completare dar si pentru protejarea albinelor culegatoare de polen. Dupa cum stim din cartile de specialitate, albinele aduna polen din natura de pe o raza de maxim 300-500m din jurul stupinei. Este cel mai de seama factor de care trebuie tinut seama in momentul deciderii numarului de familii de albine amplasat pe o vatra.
Astfel, produsul se va pune in vase largi special concepute pentru acest lucru sau in vase ferite de ploaie, vant si condens (inclusiv roua), de unde albinele sa se poata aproviziona cu usurinta. In interiorul vaselor, deasupra suplimentului proteic, se vor amplasa cateva sipci de lemn subtiri cu latimea de 1-2 cm, cu scopul ca albinele sa aiba spatiu de refugiu in care sa se pregateasca de zbor. In cazul in care Ultra Bee nu mai prezinta interes pentru albine, inseamna ca acestea au gasit o sursa de polen natural de calitate superioara, iar sursa proteica pentru urmatoarele zile va fi asigurata direct din natura. Chiar si in aceste momente, este bine ca cel putin un vas cu o cantitate redusa de Ultra Bee (care se va inlocui regulat o data la 10-15 zile) sa se pastreze in stupina, ca indicator pentru activitatea familiilor de albine; atunci cand acesta va prezenta din nou interes pentru ele, avem un semn cu privire la o pauza de polen adus din natura.
In cazul in care se observa o blocare a cuibului cu pastura, apicultorul va interveni prin adaugarea de faguri claditi (FC) in care matcile sa isi continue ponta, sau faguri pentru cladit (FPC). Ramele pline cu pastura pot fi scoase din cuib si puse la pastrare (in spatii cu temperatura controlata, de preferat sub 4 grade Celsius) sau orice spatiu ferit de daunatori (fluturi, rozatoare), fiind necesare la sfarsitul lunii mai - inceputul lunii iunie, odata cu formarea roilor.
Roiurile vor fi hranite cu turte cu Ultra Bee in cantitati pe care le va stabili fiecare apicultor, in functie de marimea nucleelor formate.
Rezultatele administrarii de Ultra Bee in timpul primaverii sunt de asemenea multiple:
- puietul se va dezvolta fara carente de proteina
- albinele lucratoare se vor specializa in adunarea nectarului, ceea ce indirect va duce la cresterea cantitatii de miere marfa
- albinele lucratoare “carause de polen” vor depune eforturi mai mici datorita drumului scurt pe care il au de parcurs, prelungindu-si viata si activitatea
- cantitatea de puiet va fi din ce in ce mai mare, fapt care va ajuta apicultorul sa pregateasca familiile, din timp, pentru culesurile de miere dar si pentru productia de material biologic (roi si matci)
3. Administrarea de Ultra Bee pentru formarea corpului gras al albinelor care urmeaza sa intre la iernare
Odata cu inflorirea porumbului (care ofera o cantitate mare de polen, insa slab calitativ) albinele incep sa acumuleze din ce in ce mai mult polen sub forma de pastura, pentru pregatirea rezervelor de hrana destinate iernarii. In general, pentru reducerea cheltuielilor, apicultorii trec cu vederea peste calitatea hranei de iernare, in special a hranei proteice, ceea ce reprezinta cea mai mare gresala a pregatirii pentru iernare.
In concluzie, este recomandata administrarea produsului Ultra Bee in forma uscata inca de la sfarsitul lunii iulie, pentru ca hrana acumulata in faguri sa fie de calitate superioara. Fiind un supliment cu continut mare de proteina 100% vegetala, usor digerabila si cu o valoare reziduala mica, Ultra Bee este hrana proteica ideala pentru iernarea albinelor. Necesarul de Ultra Bee al familiilor de albine in aceasta perioada este de aproximativ 0,5 kg / familie.
Rezultatele administrarii de Ultra Bee spre sfarsitul verii, sunt:
- ponta reginelor va fi constanta pentru urmatoarea perioada
- calitatea hranei cu care se va hrani puietul larvar va fi de foarte buna calitate, evitandu-se hranirea cu polenuri cu continut proteic de slaba calitate nutritiva (cum ar fi polenul de porumb)
- se va evita acumularea de polen infestat cu pesticide, care va influenta in mod negative familia de albine
Efectele unei carente de hrana proteica sau ale unei acumulari de pastura de calitate inferioara pot fi dezastruoase; de la mucegairea pasturii in faguri inainte de a fi consumata si pana la eclozarea puietului slab dezvoltat chiar si cu unele handicapuri locomotorii, sunt semne ale lipsei de hrana proteica de buna calitate. Astfel, presupusele economii facute in sezonul activ, vor genera costuri foarte mari in timpul iernii care urmeaza si chiar mai mult, vor genera pierderi masive in primavara care va urma.
Fara a sta putin pe ganduri, foarte multi apicultori pasionati dar si profesionisti se plang de lipsa culesului din ultimii ani, de conditiile neprielnice ale climei dar si de bolile si daunatorii care le afecteaza stupinele; furajarea corecta a albinelor este un aspect pentru care apicultorii trebuie sa faca cercetari, sa se informeze corect si sa investeasca in ceea ce este mai bun. Doar in acest mod rezultatele exploatarii albinelor vor fi schimbate in bine. Din pacate, in ultimii ani, stuparii au uitat de cartile de specialitate apicola, au uitat chiar si de faptul ca tehnologia a evoluat dar si de faptul ca fiecare fermier isi urmareste propriile interese (cultivatorii de rapita vor fi interesati intotdeauna sa aiba culturile sanatoase si productii ridicate; niciodata nu vor fi interesati de faptul ca polenul de rapita stropita cu diverse pesticide, adunat ca si pastura, va influenta in mod dramatic dezvoltarea si activitatea albinelor la doua trei saptamani dupa finalizarea culesului de rapita). Insa cel mai de seama factor care a influentat negativ apicultura, este faptul ca apicultorii au inceput sa practice si sa dezvolte aceasta indeletnicire, dupa ureche si dupa sfaturile date de diversi comercianti.
Spre sfarsitul sezonului activ, cand ponta reginelor scade, administrarea de Ultra Bee are ca efect completarea rezervei de hrana proteica din stup. Se vor observa depozite consistente de Ultra Bee, create strategic pentru perioada inactiva. Pentru centrul si estul Europei, in lunile iulie-august-septembrie sunt recomandate hranirile de completare cu cantitati mari de sirop (atunci cand este cazul); in aceste momente, produsul Ultra Bee trebuie administrat in varianta uscata, iar toamna este recomandata administrarea produsului in turta, in regim de stimulare (nu completare) cu cantitati mici pana cand albina poate efctua zboruri. Datorita valorii reziduale mici si a calitatii superioare a proteinelor, Ultra Bee va asigura sursa proteica a familiilor de albine, pana la administrarea turtelor cu Ultra Bee (dupa zborurile de curatire).
CONCLUZII:
1. Se administreaza sub forma uscata primavara, cand temperatura este suficient de ridicata, astfel ca albinele sa poata sa zboare. Se pune intre 500-1500 gr Ultra Bee intr-un vas amplasat astfel incat sa fie protejat de ploaie, vant, roua.
Consum mediu in 30 zile: 50 kg Ultra Bee pentru 100 stupi.
2. Pentru prepararea unei cantitati de 15 kg turta, se adauga:
- 4 kg zahar praf
- 6,5 kg sirop (recomandam folosirea siropului F40 in proportie de 80% si a unui sirop de zahar 3:1 in proportie de 20%)
- 4,5 kg Ultra Bee (cu 54% proteina)
- se completeaza cu zahar praf sau sirop pentru obtinerea consistentei optime
Se amesteca usor pana se omogenizeaza si rezulta un serbet. Se administreaza intre 0.5-1,5 kg/ familia de albine.
Produsul contine proteine usor digerabile cu o valoare reziduala mica.
Termen de valabilitate: 24 luni de la data productiei inscriptionata pe eticheta.
Ultra Bee hrana proteica albine 18 kg
- Cod produs: 228669
- Disponibilitate: În stoc furnizor
-
599.00RON